İKLİM, NÜFUS, COĞRAFYA

İKLİMİ;
Sarıcakaya ilçesi İç Anadolu Bölgesi’nde olmasına rağmen denizden yükseltisinin 220 metre olması ve kuzeyinde ve güneyinde 1300 metreye varan dağ sıralarının bulunuşu  nedeniyle değişik bir iklim arz etmektedir.  İlçe, yazları sıcak ve kurak,  kışları nispeten ılıman bir iklime sahiptir. Sarıcakaya Orta Anadolu, Batı Karadeniz ve Marmara Bölgelerinin kavşak yerlerinde bulunmasına rağmen Akdeniz İklim özelliğini taşımaktadır.. Kış, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri oldukça kısa olup en uzun mevsim yaz olmaktadır. Bölgemiz mikroklima iklim özelliklerini taşımaktadır.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Sakarya Nehri doğudan batıya ilçemiz arazisini ikiye bölmekte, ilçe kuzeyde Göynük Dağları ile güneyde Sündiken  Dağları arasında yer yer  800 – 900  m. genişliğinde  açılmış taban genişliği  200 – 300 m. arasında değişen  doğu – batı uzanışlı bir oluk vadi üzerindedir. Güneyde Sündiken Dağları, kuzeyde Köroğlu dağları %30’lara varan bir eğimle Sakarya Vadisine inmektedir. İlçe merkezinin denizden yüksekliği  236 metredir.

GEÇİM KAYNAKLARI

İlçemiz sanayii yönünden zayıftır. Ancak; küçük çaplı kaportacı, oto boyacısı, motor tamircisi, traktör kabin imalathanesi, oto elektrikçisi, demir doğrama atölyesi İlçemize hizmet vermektedir. Bunun yanısıra ev ekonomisine yönelik konservecilik ve yöresel el sanatları faaliyetleri yapılmaktadır.

SEBZECİLİK VE MEYVECİLİK

İlçemizde temel ekonomik  faaliyet sebzeciliktir. Bölge halkının %80’ni çiftçilik ile geçimini sağlamaktadır. İşletmeye elverişli 38.305  dekar arazi mevcut olup, bunun sadece 24.645 dekarı işletilmektedir. Sakarya vadisinin sulu tarıma elverişli oluşu, iklimin ise mikroklima özelliğini taşıması sebebiyle sebze üretimi yaygındır. Meyvecilik ise ikinci derecede yaygındır. İlçemiz çevresinde geçmiş yıllarda pamuk, susam, çeltik üretilmekle beraber günümüzde üretimi son derece azalmıştır. Bunların yerine hibrit  domates, kavun, patlıcan, biber,  ve diğer sebzeler üretilmeye başlanmıştır. Meyve türlerinden  ise kayısı, nar, incir ve antep fıstığı üretiminde artış vardır.   Buralarda elde edilen ürünler başta Eskişehir, Ankara, İstanbul illeri olmak  üzere iç piyasada tüketime sunulmaktadır. Halen 4 köy ve merkez ilçede ipek böcekçiliği yapılmaktadır. 2005 yılı için Mayıslar, İğdir, Kapukaya, Beyköy köylerinde  yaş koza üretim miktarı  2.578 Kg. olmuştur. Bölgemizde yetiştirilen ürünleri kısaca özetlersek; 2004 yılında Sarıcakaya ilçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre; yılda  11.660 ton domates, 820 ton biber, 2.400 ton patlıcan, 6.000 ton taze fasulye, 6.000 ton salatalık, 1.360 ton taze soğan, 2.040 ton ıspanak, 5.500 ton  civarında kıvırcık ve marul,1.800 ton lahana, 1.200 ton karpuz  ve 1.736 ton buğday, 477 ton arpa yetiştirilmiştir.

HAYVANCILIK

Hayvan besiciliği yapmak üzere mısır, yonca, fiğ türünden bitikilerde yetiştirilmektedir. Yöremizde hayvan varlığı yok denecek kadar azalmıştır. Tabii çayır ve meraların çok azalması, yemlik bitkilerin yetiştirilebilmesi için tarla ayrılmaması ve ayrıca erozyon önleme projesi çerçevesinde ormanlık fidan dikiminin yapılması hayvancılığı etkilemektedir. Ev ekonomisine yardımcı olması için az miktarda beslenen sığırlar İlçe Tarım Müdürlüğü önderliğinde suni tohumlama çalışmaları sonucu kültür melezi haline getirilmiştir.  İlçemizde 1463 adet büyükbaş, 5393 adet küçükbaş olmak üzere  toplam 6856 adet hayvan varlığı mevcuttur. Ayrıca son yıllarda ilçemiz ve köylerinde tavuk besiciliği hızla yayılmış, yapılan tam teşekkülü, modern tavuk çiftliklerinde yetiştirilen hayvanlar iç piyasada tüketime sunulmaktadır.

ARICILIK

İlçemizin etrafının yeşillik olması ve yılın hemen hemen bütün aylarında bu özelliğini korumasından dolayı halkımız arasında arıcılık da hizla yayılmış ve şu an dış piyasa ile rekabet edebilecek kalitede marka olması da muhtemel kaliteli bal da üretilmektedir. İlçemizde bulunan Ziraat Bankası Şubesi faaliyetlerine devam etmektedir. Cuma günleri ilçe merkezinde pazar kurulmakta olup, halkımız hemen hemen bütün ihtiyaçlarını buradan karşılamaktadır. İlçemiz ekonomisine katkıda bulunmak üzere  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı  bünyesinde  2000 yılında 22 aileye birer adet gebe Holstein düve verilmiştir. 2001 yılında 8 aileye  birer adet plastik sera kurularak teslim edilmiştir. 2002 yılında 20 ailenin her birine onar adet koyun, bir adet de koç verilmiştir. Ayrıca 14 aileye de birer adet plastik sera kurulmuştur. 2003 yılında 8 aileye birer adet plastik sera kurulmuş olup, tabii afetten zarar gören 9 seranın plastik örtüsü yenilenmiştir. 2004 yılında 22 aileye birer adet gebe Holstein düve verilmiştir. Ayrıca yine 10 aileye ikişer adet besi sığırı verilmiştir. Sarıcakaya köyleri de ekonomik yönden genel olarak yukarıda anlattıklarımızla paraleldir.

• Site Yorum

Yorumlara kapalıdır.

Bunlar da ilginizi çekebilir

İl Başkanı Çalışkan ve Yönetimi Sarıcakaya’da